Az íróról

Minden egy sorsfordító születésnapi ajándékkal kezdődött. Zeliska Orsi, a peklanyleszek.com blog írója, a Péklány Kézműves Pékség alapítója 2013-ban egy házimalmot kapott a férjétől, Csabától. A manager házaspár nem gondolta, hogy egy marék búza és a belőle sütött kenyerek ennyire megváltoztatják majd az életüket.

Orsi megállás nélkül sütött és kitanulta a házipékeskedés csínját-bínját. Saját kovászt nevelt vízből és lisztből, és nap mint nap táplálta. Az őrlés és a sütés hobbiként indult, de később szenvedéllyé, végül hivatássá vált. Csaba otthagyta régiós felsővezetői állását és házimalmokkal, valamint kenyérsütési kiegészítőkkel kezdett foglalkozni (www.naturprojekt.hu). A szerző a felnőtt pék szakmunkásképző elvégzése után úgy érezte, nem mehet tovább az életük ugyanúgy, mint addig. "Minden nap a kenyeret kell készítenem! Nyitnunk kell egy saját kézműves pékséget, mert nemcsak a családunknak és a barátainknak szeretnék finom, tiszta és egészséges kovászos kenyeret készíteni, hanem másoknak is! A kenyér testileg, és lelkileg is táplál, és én szeretnék még többet adni a világnak magamból azáltal, hogy nap mint nap használom a kenyérsütés folyamatában azt a teremtő képességet, amit kaptam. Nem számít, hogy lány vagyok és nem számít, hogy egész eddigi életünkben mással foglalkoztunk!"

A pár 2017 nyarán felszámolta budapesti életét és Balatonfürdre költözött, hogy megvalósítsa álmait. Pár hónap múlva megnyílt a Péklány Kézműves Pékség, tele igazi kovászos kenyerekkel és hagyományos technológiával készülő péksüteményekkel. Azóta télen-nyáron nagy a forgalom a Szent István téri kis bolt előtt, amit könnyen meg lehet találni, ha az illatok után megyünk.

A Pékány lettem könyv az elmúlt évek történetét mutatja be, az út első lépésétől kezdve egészen odáig, ahol Orsi és Csaba most tartanak. Az olvasók előtt a könyv első részében a legnagyobb őszinteséggel tárul fel a pár pályaváltásának minden nehéz és örömteli pillanata és teljes története, melyet áthat a spiritualitás, a humor és az önirónia. A könyv további részében a szerző részletesen, de mégis egyszerűen és közérthetően írja le a házi sütéssel kapcsolatos tudnivalókat és praktikákat. Orsi kis történetekkel illusztrálja 33 kedvenc receptjét, és bemutatja a kovászos kenyér-, pite-, és pizzakészítést, és beavat a kelt tésztakészítés titkaiba. Sőt mi több, az olvasók fázisvideókon keresztül ismerhetik meg a legnehezebb fogásokat, lépéseket.